jueves, 30 de septiembre de 2010

Pas a pas

Piquet Plaça Universitat  29-S
12.42h: Aparco a Aragó amb Balmes. Se senten xiulets, policia, molt de rebombori… Em dirigeixo cap a Plaça Universitat.
12.46h: Trobo farmàcies, bars i carnisseries oberts a Aragó.
12.46h: M’uneixo als manifestants que baixen per Rambla Catalunya.
12.51h: Passo davant dels manifestants per poder fer algunes fotografies. La veritat és que de moment hom actua d’una manera bastant pacífica.
12.53h: M’apropo al segon grup de manifestants a Gran Via.
12.57h: Arribo a Plaça Universitat. L’ambient encara està calmat però cada vegada hi ha més gent. Veig sobretot banderes de UGT, CCOO i USOC.
13.05h: La gent es situa davant de la universitat. Comencen a parlar els representants de cada sindicat. Parlen Joan Carles Gallego, Secretari General de CCOO, Isabel Pallarés, Secretaria general de CSC i José Maria Álvarez, Secretari General de UGT. És gairebé impossible sentir el que diuen.
13.26h: La gent s’aglomera a l’altre costat de la plaça. Comencen a veure’s altres banderes (banderes pirata, paraigües vermells i, fins i tot, banderes republicanes).
13.30h: Comencen els actes violents. Contenidors per terra, “petardos”, cops, corredisses davant de la policia i fins i tot vidres trencats. La gent està cada cop més revolucionada i sembla que el vandalisme cada cop es fa més present. Decideixo marxar.

29-S Plaça Catalunya

Entrevista a un simpatitzant de la CNT
·         Per què fas vaga?
No faig vaga pel motiu que la convoquen els sindicats, és a dir,  per la reforma laboral i la retallada dels drets laborals que aquesta comporta. El problema és que darrera d’aquesta reforma en vindran d’altres (l’edat de jubilació cada vegada serà més tardana, els sous cada vegada seran més baixos...)
En realitat tota aquesta situació ve donada pels propis sindicats UGT i CCOO, que durant 25 no han fet res. Només han fet pactes inútils amb el govern.
·         Com creus que repercutirà aquesta vaga al govern?
Crec que aquesta vaga no és una protesta que repercutirà massa. Hi ha hagut altres vagues com la d’Aznar el 2002 o la de González de 1988 que van tenir el suport de la gran majoria de la població i van aconseguir fer enrere les reformes laborals que els governs volien implantar.
·         Què li diries a aquelles persones que han decidit anar a treballar?
Que s’ho mirin perquè no és una protesta que es fa de manera egoista. Per 100 euros que deixes de guanyar no pots hipotecar el teu futur. Estem parlant d’una vida laboral que pot acabar d’una manera precària: ser acomiadats quan el nostre cap vulgui, cobrar en negre...
·         Estaries disposat a fer una altra vaga si aquesta fracassa i no es produeix cap canvi?
Sí. Faria una vaga indefinida per tal d’aconseguir el mínim canvi. Si només fem una vaga a l’any no aconseguirem res.
·         Què opines dels piquets?
Són informatius i necessaris per dirigir-se a la gent i fer-los veure la realitat on vivim.

Dafne Barnet Carrera
Clara Adell Martín

martes, 21 de septiembre de 2010

Muuuuuu!

Si o no als toros?

Les famoses corrides estan arribant a la seva fi. El Parlament català, després de sotmetre a votació aquest fet i amb un resultat de 68 vots a favor, 55 en contra i 9 abstencions, ha acceptat la Iniciativa Legislativa Popular que demanava prohibir les corrides de toros a Catalunya. Tot i així, encara haurem d’esperar fins l’u de gener de 2012, dia en que, finalment s’haurà acabat aquesta... com ho diria... “tradició”.
Bé, després d’haver llegit aquestes poques línies en diversos diaris i d’haver-ho sentit dies i dies a la televisió, he cregut convenient sortir al carrer i veure si, realment, els joves de Blanes estan d’acord o no amb la iniciativa i el resultat obtinguts al Parlament després de la famosa votació. Així doncs, la pregunta va ser la següent: sí o no als toros?
“Crec que hem avançat molt i trobo que, deixar de fer això, és com deixar-se de fer mal a un mateix. És una tradició de la qual jo almenys no em sentia orgullosa ja que no li trobava el perquè. És ven bé que la gent no entén que amb els anys, les coses evolucionen i –perquè no?-, algunes tradicions desapareixen.”
“Estic totalment a favor de que prohibeixin una tradició com aquesta. Em sorprèn que hi hagi gent que gaudeixi matant un animal; a més, no entenc el fet d’aplaudir la tortura, el dol i el patiment d’un ésser viu, per més que sigui un animal”.
“Jo penso que està força bé que prohibeixin les famoses corrides, però, que me’n dieu dels toros de foc o toros embolats? El que no entén la majoria, és que nosaltres no diem “no als toros” com a símbol, sinó no a la tortura, ja sigui a les corrides, als toros de foc...”
“Jo diria que s’està fent massa rebombori per una cosa de la qual no som els primers que ens fem partícips. El que és trist és que aquest avenç s’hagi aconseguit com a... maniobra política potser?”
Què en penseu? Pel que sembla, els joves de Blanes estem d’acord en aquest tema... És ben bé que quan les coses es fan bé, es fan bé!

PD: Cal dir que els diversos paràgrafs d’opinió han estat un compendi dels arguments més repetits obtinguts gràcies a l’ajuda d’alguns joves de Blanes. Alguns dels col·laboradors han estat Glòria Riera, Maria Chamorro, Anabel Recio, Alberto Muñoz, David Ochoa, Tomàs Balmanya i Joana Muñoz.
Gràcies a tots ells.